Monday, 26 March 2012

Kenapa couple itu haram, tetapi bertunang itu tak haram?

Ada sesiapa pernah terbaca buku, majalah atau website islamic pasal isu ni?

Ya, anda berkata.

"Masa tengah couple, pengang tangan. Pengan tangan itu haram."
"Masa tengah couple, kadang-kadang, terfikir benda-benda yang tak senonoh. So ianya adalah zina hati. Which is haram."
"Masa tengah couple, buat seks. Haram."
"Masa tengah couple, keluar berdua-duaan. Haram"
"Masa tengah couple, bergayut hingga ke malam. Haram""Masa tengah couple, peluk-peluk. Haram."

Ya, yang di atas adalah apa yang di sebut tentang couple. Tapi bagaimana dengan bertunang?
Masa dah bertunang, pegang tangan. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, terfikir nak buat seks dengan tunang. Siap nak terfikir macam mana nak test malam pertama lagi. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, start buat seks dengan alasan "Alaa, nanti kita kahwin jugak kan? So tak salah kalau kita cepatkan malam pertama". Tak ke haram?
Masa dah bertunang, peluk-peluk. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, bergayut sampai ke pagi. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, keluar berdua-duaan hingga lewat malam sebab dah dapat title 'tunang'. Tak ke haram?

So, kenapa bertunang tu tak haram bila dah peluk, buat seks, kiss-kiss dan etc, tetapi bercouple adalah haram bila peluk-peluk, buat seks, kiss-kiss dan ect? "Korang mark bercouple sebagai haram bila peluk-peluk etc. Tapi korang tak mark bertunang (style zaman sekarang) sebagai haram bila peluk-peluk etc?" This is what i wanna to tell you but tak ramai yang faham.

Lagi pun, bukan ke kalau bertunang tu makin menhampiri zina? Ye lah. Mak tanya, "Nak pergi mana tu?" Then korang jawab. "Nak keluar makan-makan dengan tunang.". Then si emak pun tersenyum bahagia. Iye lah. Keluar dengan tunang, confirm-confirm keluar berdua. Balik lemat malam tak apa. Sebab dah ada 'ikatan'. Kalau diikutkan, dalam bertunang, memang lagi menghampiri zina berbanding couple.

Berpandukan tulisan di atas, saya nak tanya satu soalan. Kalau anda pernah terbaca pasal isu ni di majalah, buku atau dengar dari ustaz dan tahu jawapannya, sila lah tulis di ruangan comment. Tapi silalah kasi hujah dan bukan pedapat kosong.

Soalannya;
Bertunang (Style zaman sekarang) adalah lebih menghampiri zina berbanding couple. Tapi kenapa bertunang (style zaman sekarang) tidak tergolong dalam golongan haram kerana menghampiri zina?

2 comments:

 1. aksi2 tersebut kedua2nya adalah HARAM..
  org zmn skrg mkin jauh dengan hukum Islam,yg dipegang mereka hukum sendiri 'lex ar,kmi dh tunang' nope..suma tu salah..pernah terbaca 1 kata2..'baik aku pegang babi,daripada sentuh bukan mahram'..so,aksi2 tu lebih haram berbanding pegang babi yg dh termaktub haramnya..de key is ' kurang didikan agama'

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul...klu boleh jgn la bertunang lama2 akan mengundang doa pada diri sendiri,keluarga dan masyarakat. masyarakat akan padang serong klu kita berbuat demikian. terima kasih kerana memberi pendapat.

   Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...