Monday, 9 April 2012

Jasa ibu bapa sudah dilupakan?


 
Ada pepatah mengatakan syurga di bawah tapak kaki ibu sekali gus mengingatkan kita kepada betapa besar jasa ibu bapa dalam mendidik dan mematangkan kita menjadi manusia berguna, namun melihat kepada senario hari ini yang mana ramai warga tua dihantar oleh anak ke rumah penjagaan bagaikan menyatakan betapa jasa ibu bapa sudah dilupakan.Mereka yang tiada belas kepada ibu bapa dianggap kurang beradab dan tidak bersyukur kepada Allah.
Begitu mudah anak mengabaikan ibu bapa mereka, walaupun sejak kecil mereka ditatang bagaikan minyak yang penuh, tetapi apabila dewasa tidak dapat melakukan kebaikan untuk orang tua sendiri, apatah pula jika ibu bapa berkenaan sudah meninggal dunia. Walau sehebat manapun ilmu kita, walau setinggi manapun kelulusan kita,walau siapa pun kita, apa guna tanpa restu ibu bapa kita . Jangan sesekali melupakan jasa mereka pada masa depan..kerana tanpa mereka tidak mungkin kita akan mencapai kejayaan pada hari ini.
 (Surah Al-Isra' ayat 23:)"Dan Tuhan mu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-dua sekali sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu maka janganlah engkau berkata kepada mereka sebarang perkataan kasar sekalipun seperti perkataan "ah" adalah tidak dibenarkan dan janganlah engkau menengking atau menyergah mereka tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang baik dan mulia (bersopan santun)"
Dalam Islam kita dituntut agar berbuat baik kepada kedua ibu bapa dan tuntutan tersebut adalah suatu kewajipan yang perlu ditunaikan . Ini kerana   setiap permulaan kehidupan manusia adalah bermula dengan  kelahiran dari seorang ibu. Oleh itu, Islam memandang serius hukum dan adab berkaitan hubungan anak dengan seorang ibu .

Kita diperintahkan untuk sentiasa melakukan kebaikan , berlemah lembut,  berbudi bahasa dan bersopan santun terhadap mereka. Lantaran itu juga kita diharamkan dan dilarang keras untuk melakukan kekasaran terhadap mereka samada dengan perbuatan mahupun percakapan hatta dengan perkataan "ah" sekalipun tidak di benarkan memandangkan perkataan menyanggah seperti tersebut menunjukkan tanda ingkar atau membenci terhadap tindakan mereka.
Berikan pendapat kamu tentang pertanyaan di bawah agar kita dapat kongsi bersama.....supaya menjadi anak yang SOLEH @ SOLEHAH kelak...INSYAALLAH..
  • Sanggupkah  kamu sebagai anak melakukan begini terhadap ibu ayah yang berjasa , mengasuh, mendidik dan membimbing hingga menjadi manusia?
  • Sanggupkah kita menjaga ibu bapa ketika sakit? Andai kata kita mempunyai 7 orang adik-beradik. seseungguhnya kamu tahu ibu bapa mampu jaga kita 7 orang anak walau apa keadaan sekalipun. Adakah kita mampu menjaga ibu bapa kita?
  • Adakah kita mampu balas jasa ibu bapa kita?kamu pun tahu sejak dari dalam kandungan lagi ibu bapa menjaga kita.
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...